Her(stofferen) van

in ETALAGE winkel leda oude graanmarkt BrusselDesignklassiekers en vintage jaren 50-60-70: mijn specialisatie

TRADITIONELE TECHNIEKEN

DE JUISTE STOF

4 jaar lang leerde ik stofferen volgens de oude technieken, maar al heel snel ging mijn interesse naar design en vintage-zetels, jaren 50-60-70. Door een jarenlang verblijf van mijn echtgenoot in Amsterdam, maakte ik kennis met gedurfde toepassingen, zowel qua kleur als qua combinatie van stoffen.

In de fotogalerij zie je enkele realisaties, steeds met een hedendaagse aanpak, ook enkele toegepaste technieken.Voor meer realisaties kan u terecht op mijn instagram.

In de fotogalerij en op mijn instagram zijn realisaties van designklassiekers terug te vinden zoals ondermeer de vlinderstoel van Arne Jacobsen (Fritz Hansen), armchair en executive armchair van Eero Saarinen stoelen (Knoll), Oyster en Orange Slice van Pierre Paulin, the Little Egg chair van Cees Braakman (Pastoe), stoelen van Sonna Roosen, Wim Rietveld Oase Chairs 1958 for de Circkel (Ahrend), Handkerchief van Vignelli ( Knoll) , jaren ’60 zetels en stoelen van Vandenberghe Pauvers uit Gent, de David Rowland stoelen, of nog deze van Giancarlo Piretti (Castelli). Ook nog de grote en kleine mushroom van Pierre Paulin, De Kembo van Gispen, Togo van Ligne Roset, Congo Chair van Artifort, Lounge chair van Rob Pary. Maar net zo goed bewerk ik onbekende vintage en gebruik ik oude technieken. Voor mij is een mooie tijdloze vorm, een gedurfde kleur, karakter, belangrijker dan het nabootsen van een origineel.

Graag geef ik u persoonlijk advies waarbij met zorg en aandacht gekeken wordt om een maximaal zitcomfort uit uw meubel te halen. Advies wordt ook gegeven over de juiste stof, want als u een designklassieker wil laten restaureren, verhoogt dat zijn waarde, maar daarvoor en kan u best een stof van hoge kwaliteit gebruiken (zie hieronder de rubriek de juiste stof).

Bij de oudere designklassiekers moet meestal het volledige schuimrubber vervangen worden. Het is door de jaren hard geworden, of verpulverd, waardoor het zitcomfort is verdwenen.

Ik herstoffeer ook volgens de TRADITIONELE TECHNIEKEN, maar weet dat dit zeer arbeidsintensief is. Je hebt snel 30 uur per zetel/stoel nodig indien de veringen en jute banden vervangen dienen te worden. Materiaal en stof zijn dan nog bovenop te rekenen. Daarom is dit enkel aan te raden voor stoelen die een belangrijke emotionele of antiquarische waarde hebben.

DE JUISTE STOF

Herstofferen veronderstelt een kwaliteitsvolle stof. De voornaamste test is de slijtvastheid. Deze wordt uitgedrukt in Martindale. De stof moet minstens 30.000 Martindale hebben om geschikt te zijn voor het stofferen.

Zelf verdeel ik momenteel stoffen van Kvadrat, Designers Guild en andere kwaliteitsvolle merken, zoals Aristide, Clarke en Clarke, Casal,  Güella Lamadrid, Reynaldo, Swaffer,Les Créations de la Maison, Peggy&Françoise, Vano en Zimmer Rhode. Stoffen zijn verkrijgbaar vanaf 30€/meter